DEBRECENI HÍRHATÁR - A fideszesek sem adnak ötöst az Orbán-rendszernek

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.06.17.
 Hétfő
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 16. 15:33     


A fideszesek sem adnak ötöst az Orbán-rendszernek
Még hármasra sem értékelik a választók a magyar demokrácia működését egy friss kutatás szerint.

A leginkább az alacsony végzettségűek, az idősek és a Fidesz-szimpatizánsok elégedettek.

 

A demokráciáról alkotott vélemények szempontjából két csoportra válnak a szavazók: az egyik, nagyon kritikus társaság szerint Magyarországon a demokratikus minimum sem teljesül – ők a lakosság 13 százalékát teszik ki. A másik oldalon pedig azok vannak, akik a demokrácia maradéktalan megvalósulását érzékelik, az ő arányuk 10 százalék – számol be Index által közreadott adatokról a hvg.hu.

 

A Závecz Research reprezentatív kutatása, amelyet az Index megbízásából készített, azt mutatja: a választásra jogosultak egy ötfokú skálán 2,7-re értékelik a demokrácia itthoni működését. Arra a kérdésre, hogy "mindent összevetve, Ön mennyire elégedett Magyarországon a demokrácia működésével?", a megkérdezettek kevesebb mint negyede adott négyest vagy ötöst.

 

Az Index azt írja, a kutatás eredményei megerősítik, hogy egyre nagyobb a törés Budapest és vidék, valamint a tanultak és az alacsonyabb végzettségűek között. A fővárosiak az átlagosnál jóval alacsonyabbra értékelik a magyarországi demokráciát, míg a fideszesekre és az idősebbekre a demokráciával való nagyobb elégedettség jellemző.

 

A kutatás azt is mérte, hogy a válaszolók úgy általában mennyire tartják fontosnak a demokráciát, s ebből kiderült: a válaszolók nagy része számára a demokrácia léte csaknem annyira fontos (4,7-es átlag az ötös skálán), mint az egzisztenciális biztonság (4,8). Kiderült az is, hogy bár a demokráciát minden társadalmi réteg rendkívül fontosnak értékeli, a 30 alattiak ábrándultak ki leginkább belőle (4,4).

 

A pártszimpátia is jelentősen befolyásolja, mennyire látják demokratikusnak az országot a szavazásra jogosultak. A DK-sok és a kis baloldali pártok szavazói 1,6-1,7-re értékelnek, az MSZP-sek és a jobbikosok 2,3-ra osztályozták a demokrácia állapotát, miközben a fideszesek sokkal jobb, 3,5-ös átlagosztályzatokat adtak.

 

Megmérték azt is, hogy mekkorára értékelik az emberek a demokráciadeficitet, azaz hogy mennyivel értékelik alacsonyabbra a demokrácia aktuális állapotát, mint amekkorák az elvárásaik azzal szemben. E szempontból a DK-sok (-3,3) és az egyéb balliberális pártok támogatói (-3) a leginkább csalódottak, s rajtuk kívül az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum táborában is jelentős mértékben elmarad a demokrácia észlelt valósága az elvárásoktól (-2,5; -2,6-nyi átlagpontkülönbség).

 

A -2-es átlagot meghaladja továbbá a fővárosiak (-2,4), a diplomások, valamint az ötvenes korosztály csalódottsága (-2,2) is. A kutatás kimutatta továbbá, hogy a Fidesz táborának is van azonban hiányérzete a demokrácia gyakorlatával kapcsolatban. Ez elmarad az átlagtól, de így is több mint egy teljes osztályzattal (-1,1) rosszabb jegyet adtak a rendszernek, mint amit megfelelőnek tartanának.

 

A kutatásban néhány konkrét tényezőt is megnevezett a kutatócég, hogy megtudja, mennyire látják e szempontból demokratikusnak Magyarországot az emberek. A megadott területek közül a válaszadók a kormány gazdasági részrehajlását tartják a legrosszabbnak: az ötös skálán 4,2-es átlagban értenek egyet azzal az állítással, hogy "a kormány előnyben részesíti a hozzá közel álló üzletembereket".

 

Forrás: hvg.hu

 

Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:További hírek

  Nem csak politikailag, hanem jogilag sem volt helyes az LMP kizárósdija
2019. 06. 15. 09:20 hirhatar.hu
  Kilép az LMP a pécsi ellenzéki összefogásból
2019. 06. 14. 18:00 hirhatar.hu
  Két mondat a zsarnokságról
2019. 06. 14. 17:31 hirhatar.hu
  Külföldre mehetsz – vagy börtönbe: finoman jeleztek az egyik legvagyonosabb milliárdosnak, hogy kéne a vállalkozása
2019. 06. 14. 17:01 hirhatar.hu
  Orbán Gáspár a szent ostya helyett a szent kézigránátot választotta
2019. 06. 14. 13:01 hirhatar.hu
  Felmond a Klubrádióban az alapító-műsorvezető – Momentum-színekben lenne polgármester Pikó András
2019. 06. 14. 13:00 hirhatar.hu
  Szégyen: a kormánypárti képviselők szerint helyes utcára tenni gyermekes családokat
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Naná, hogy Soros: Schmidt Mária megmondja, hogy ki a zsidó és miért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Mindenki nyugodjon le: Erdélyben már megvették a 2022-es választást 97 milliárd vissza nem térítendő magyar adóforintért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Cserhalmi 30 éve megjósolta, hogy szétlopják az országot
2019. 06. 12. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport