DEBRECENI HÍRHATÁR - A fideszesek sem adnak ötöst az Orbán-rendszernek

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.03.20.
 Szerda
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 16. 15:33     


A fideszesek sem adnak ötöst az Orbán-rendszernek
Még hármasra sem értékelik a választók a magyar demokrácia működését egy friss kutatás szerint.

A leginkább az alacsony végzettségűek, az idősek és a Fidesz-szimpatizánsok elégedettek.

 

A demokráciáról alkotott vélemények szempontjából két csoportra válnak a szavazók: az egyik, nagyon kritikus társaság szerint Magyarországon a demokratikus minimum sem teljesül – ők a lakosság 13 százalékát teszik ki. A másik oldalon pedig azok vannak, akik a demokrácia maradéktalan megvalósulását érzékelik, az ő arányuk 10 százalék – számol be Index által közreadott adatokról a hvg.hu.

 

A Závecz Research reprezentatív kutatása, amelyet az Index megbízásából készített, azt mutatja: a választásra jogosultak egy ötfokú skálán 2,7-re értékelik a demokrácia itthoni működését. Arra a kérdésre, hogy "mindent összevetve, Ön mennyire elégedett Magyarországon a demokrácia működésével?", a megkérdezettek kevesebb mint negyede adott négyest vagy ötöst.

 

Az Index azt írja, a kutatás eredményei megerősítik, hogy egyre nagyobb a törés Budapest és vidék, valamint a tanultak és az alacsonyabb végzettségűek között. A fővárosiak az átlagosnál jóval alacsonyabbra értékelik a magyarországi demokráciát, míg a fideszesekre és az idősebbekre a demokráciával való nagyobb elégedettség jellemző.

 

A kutatás azt is mérte, hogy a válaszolók úgy általában mennyire tartják fontosnak a demokráciát, s ebből kiderült: a válaszolók nagy része számára a demokrácia léte csaknem annyira fontos (4,7-es átlag az ötös skálán), mint az egzisztenciális biztonság (4,8). Kiderült az is, hogy bár a demokráciát minden társadalmi réteg rendkívül fontosnak értékeli, a 30 alattiak ábrándultak ki leginkább belőle (4,4).

 

A pártszimpátia is jelentősen befolyásolja, mennyire látják demokratikusnak az országot a szavazásra jogosultak. A DK-sok és a kis baloldali pártok szavazói 1,6-1,7-re értékelnek, az MSZP-sek és a jobbikosok 2,3-ra osztályozták a demokrácia állapotát, miközben a fideszesek sokkal jobb, 3,5-ös átlagosztályzatokat adtak.

 

Megmérték azt is, hogy mekkorára értékelik az emberek a demokráciadeficitet, azaz hogy mennyivel értékelik alacsonyabbra a demokrácia aktuális állapotát, mint amekkorák az elvárásaik azzal szemben. E szempontból a DK-sok (-3,3) és az egyéb balliberális pártok támogatói (-3) a leginkább csalódottak, s rajtuk kívül az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum táborában is jelentős mértékben elmarad a demokrácia észlelt valósága az elvárásoktól (-2,5; -2,6-nyi átlagpontkülönbség).

 

A -2-es átlagot meghaladja továbbá a fővárosiak (-2,4), a diplomások, valamint az ötvenes korosztály csalódottsága (-2,2) is. A kutatás kimutatta továbbá, hogy a Fidesz táborának is van azonban hiányérzete a demokrácia gyakorlatával kapcsolatban. Ez elmarad az átlagtól, de így is több mint egy teljes osztályzattal (-1,1) rosszabb jegyet adtak a rendszernek, mint amit megfelelőnek tartanának.

 

A kutatásban néhány konkrét tényezőt is megnevezett a kutatócég, hogy megtudja, mennyire látják e szempontból demokratikusnak Magyarországot az emberek. A megadott területek közül a válaszadók a kormány gazdasági részrehajlását tartják a legrosszabbnak: az ötös skálán 4,2-es átlagban értenek egyet azzal az állítással, hogy "a kormány előnyben részesíti a hozzá közel álló üzletembereket".

 

Forrás: hvg.hu

 

Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:További hírek

  Két és félmilliárdot fizetne a Fidesz Lamperth Mónika fejéért
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  „Balót nem hozzuk” - a legsötétebb időket idézi a kormánypropaganda-központ parancsa
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  Bajai össztűz a kormánypártra – itt is összefogott a helyi ellenzék
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  Bezáratják Mészárossal az ECHO TV-t
2019. 03. 18. 15:11 hirhatar.hu
  80 milliárdot tolnak Orbánék vajdasági magyar vállalkozásokba
2019. 03. 18. 10:45 hirhatar.hu
  Nyilvánosságra hozta Kásler önkényes manipulációit a mandátumát visszaadó művész
2019. 03. 18. 10:45 hirhatar.hu
  A Márciusi kiáltvány - 1848 márciusának üzenete a mai ellenzékhez
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Már Rogán irányítja az Európai Uniót is
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Ne legyenek illúzióink: a migránspropaganda végeredménye az új-zélandi borzalom
2019. 03. 17. 12:41 hirhatar.hu
  Amikor vége lesz a sztorinak – mert egyszer vége lesz
2019. 03. 16. 15:28 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport