DEBRECENI HÍRHATÁR - Hoppá: papíron független emberi jogi szervezet a CÖF

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.01.24.
 Csütörtök
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 15. 14:26     


Hoppá: papíron független emberi jogi szervezet a CÖF
Alapszabálya szerint közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt – olvasható az egyik legismertebb hazai civil szervezet a Kecskeméti Törvényszéken őrzött alapszabályában. Ha csak az alapszabályt nézzük, azt gondolhatnánk, hogy ez a szervezet kategorikusan elzárkózik attól, hogy belefolyjon a politikai iszapbirkózásba. Sőt, eredeti küldetése szerint elsősorban a hazai és a határon túli etnikai, nemzeti kisebbségek, az emberi és állampolgári jogok védelmével kellene foglalkoznia – szigorúan politikamentesen. Csakhogy az alapítvány vezetői szinte kizárólag közéleti ügyekben szólalnak meg, és a kormány, a Fidesz álláspontját visszhangozzák.

 

Az utóbbi hónapokban is számos közéleti kérdésben formáltak véleményt. A baloldal államfőjelöltjéről, Majtényi Lászlóról például azt írták, hogy „Soros György támogatta”. A szervezet szóvivői, vezetői a kormánypárti sajtóban többször a védelmére keltek a civiltörvénynek is – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítványról (CÖKA) és a rá épülő Civil Összefogás Fórumról (CÖF) van szó. Ez az, amely tevékenysége során ennyire szembemegy a saját alapszabályában lefektetett elvekkel. Ám civilek képviseletét ellátó ügyvédek szerint az nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a CÖKA-CÖF alapszabály-ellenesen működne.

 

Ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványról (CÖKA) és a rá épülő Civil Összefogás Fórumról (CÖF) van szó. Ez az, amely tevékenysége során ennyire szembemegy a saját alapszabályában lefektetett elvekkel. Ám civilek képviseletét ellátó ügyvédek szerint az nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a CÖKA-CÖF alapszabály-ellenesen működne.

 

Ugyanis a törvényi előírások szerint „a közvetlen politikai tevékenység” a jelöltállítást és a választásokon való indulást jelenti. Egyébként a politizálástól való tartózkodás az egyik feltétele a közhasznú jogállás megszerzésének, aminek viszont az adománygyűjtés és adózás szempontjából van jelentősége.

 

Ha jogi értelemben nem is folytat „közvetlen” politikai tevékenységet a CÖKA, azt már nehéz lenne állítani, hogy párttól független lenne: több szálon is szorosan kötődik a Fideszhez. 2012 és 2014 között hat békemenetet szervezett a kormányt támogatva. Tavaly két nagy adományozója volt a CÖKA-nak: a Fidesz pártalapítványa 45 millió forinttal, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) 508 millióval támogatta a szervezetet. Az MVM sajtófőnöke nemrég egy interjúban szólta el magát, és ismerte el, hogy „minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá”.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: MTI - Soós Lajos


További hírek

  Most éppen félmilliárddal drágul a Millenáris park építése
2019. 01. 23. 17:06 hirhatar.hu
  Ledöbbent a művészvilág: Nagy Blankát olyan támadta, akiről sosem gondolták volna
2019. 01. 23. 17:06 hirhatar.hu
  Nem vacakolnak: egyhetes munkabeszüntetést hirdetett az Audi szakszervezete
2019. 01. 23. 17:06 hirhatar.hu
  Rendszerváltást!; De hogyan – s főként kikkel
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Váratlan ellenzéki siker: a MÁV nem alkalmazza a „rabszolgatörvényt”
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Nem zokogunk, de már nem barátok a Jobbik és a Hír TV
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Az ügyészség megint a kormány oldalára állt – az ellenzéki képviselők ellen nyomoznak
2019. 01. 21. 17:44 hirhatar.hu
  Egy volt belőle, és most már majd annyi se lesz – rendhagyó búcsú Vajnától
2019. 01. 21. 14:30 hirhatar.hu
  Újabb NER-gyöngyszem a kórházi rohadásról
2019. 01. 21. 12:20 hirhatar.hu
  Kubatov nem akarja Hosszú Katinkát a Ferencváros klubjában látni
2019. 01. 20. 12:24 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport