DEBRECENI HÍRHATÁR - Kúria: bátrabban kell alkalmazni az alaptörvényt

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2020.11.24.
 Kedd
Ma Emma napja van.
Holnap Katalin napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 08. 08:21     


Kúria: bátrabban kell alkalmazni az alaptörvényt
Változnia kell a bírói gondolkodásnak, tágulnia kell a bírói jogértelmezés kereteinek és bátrabban kell alkalmazni az alapjogi szempontokat az ítélkezésben.

Ezt szögezte le Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője a legfelsőbb bírói fórum joggyakorlat-elemzésének tanulságait ismertetve egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen.

 

Ebben a kérdésben a Kúriának is vannak még tennivalói - tette hozzá a szakember, aki a bírói ítéletek alapjogi, alkotmányos kérdéseit vizsgáló munkacsoport vezetője volt. Miközben a közjogi rendszert alig érintette az új alaptörvény fél évtizeddel ezelőtti hatályba lépése, addig a bíráskodásra jelentős hatást gyakorolt. Az alkotmányjogi panasz indítványozásának lényeges kibővítése, általánossá tétele új szemléletet kíván a bírói kartól. Az igazságszolgáltatás külső, alkotmánybírósági (Ab) kontrolljának kiszélesítése rávilágít az alaptörvény közvetlen alkalmazásának és a bírósági ítéletek alkotmányosságának problémáira - fejtette ki a Kúria kollégiumvezetője.

Az évente, országszerte összesen sok százezres nagyságrendben induló peres ügyhöz képest elenyésző az az évi 10-20 eset, amikor alkotmányjogi panasz nyomán az Ab alkotmányossági problémák miatt semmisít meg egy ítéletet, ugyanakkor a bírók számára egyetlen ilyen ügy is sok. Ezekben az esetekben alaposan vizsgálják, hogy hol, mit kell változtatni a bíróságok ítélkezési gyakorlatán, vagy esetleg jogalkotási úton - tette hozzá.

Az egyes szakágak alapjogi érintettsége eltérő: a büntetőjogban viszonylag ritkábbak az alapjogi dilemmák, a polgári, illetve közigazgatási jogban gyakoribbak. Az alkotmánybírósági gyakorlat azt mutatja, hogy alapjogi kérdés a rendes bíróságok ítéleteiben leginkább a tulajdon, a jogorvoslati jog, a tisztességes eljáráshoz fűződő jog, a gyülekezés, a sajtó- és véleményszabadság, a választási és népszavazási ügyek, illetve a munkajog körében merül fel - ismertette a szakember.

A Kúria kollégiumvezetője elmondta: vannak olyan problémák, amelyekben jelenleg is zajlik szakmai vita. Ilyen például, hogy választási kampányban állítható-e kellő alap nélkül a rivális jelöltről, hogy bűncselekményt követett el, illetve intézkedő rendőr képmása a sajtóban közzétehető-e vagy sem. A rendes bíróságok régóta kialakult, megszilárdult ítélkezési gyakorlata szerint jogsértést követ el, aki kellő alap nélkül minősít valakit bűnözőnek, intézkedő rendőrökről pedig hozzájárulások nélkül nem közölhető fotó. Ugyanakkor az Ab ezekben a kérdésekben megengedőbb álláspontot foglalt el. A gyülekezési jog gyakorlása terén pedig a magyar szabályozásban negyedszázada megoldatlan - de el lehet mondani, hogy világszerte problémát okoz -, miként korlátozható egy olyan demonstráció, amelyet alkotmányos szempontból kifogásolható cél érdekében hirdetnek meg.

Ezek azért nehezen eldönthető kérdések, mert különböző alapjogok kerülnek szembe egymással, például a személyiség védelme és a vélemény szabadság, közhatalom átláthatósága. Ilyen esetekben pedig azt kell eldönteni, hogy melyik alapjog, mely esetekben, milyen mértékben rendelhető alá a másiknak - fűzte hozzá a szakember.

A kúriai és alsóbb fokú bírák mellett az egyetemi és a tudományos szféra képviselőiből, illetve az Igazságügyi Minisztérium munkatársaiból álló joggyakorlat elemző csoport több száz bírósági határozat vizsgálatával egy éves munka után készítette el 200 oldalas jelentését Az alaptörvény követelményeinek érvényesülése a bírósági ítélkezésben címmel, melyet nemrég elfogadott a Kúria kollégiumainak egyesített ülése. A jelentés olvasható a legfelsőbb bírói fórum honlapján, a http://kuria.birosag.hu/sites/default/files/joggyak/alaptorveny_osszefoglalo_velemeny.pdf internetcímen.

 

MTI

 


További hírek

  Ismét járványügyi időkorlátot vezetnek be a 65 éven felülieknek
2020. 11. 23. 17:19 hirhatar.hu
  Gáti Oszkár: „Szörényi öregecske, nem kell komolyan venni”
2020. 11. 23. 17:01 hirhatar.hu
  Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
2020. 11. 20. 21:25 hirhatar.hu
  Hármat tippelhet, ki nyerte el a 150 milliárdos atlétikai stadion kivitelezését
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Januártól magánlaksértésnek minősül a drónvideóval készült leleplező felvétel
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Kiugrott az ötödikről egy nyugdíjas Szombathelyen, miután beutalták a kórházba
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Az ugye megvan, hogy miért járkálna gépfegyveresek a békés magyar utcákon...?
2020. 11. 16. 17:45 hirhatar.hu
  Közös miniszterelnök-jelöltet állít az ellenzék 2022-ben
2020. 11. 16. 17:45 hirhatar.hu
  Egy magyar férfi beadatta magának az orosz vakcinát
2020. 11. 15. 11:37 hirhatar.hu
  Apu férfi, anyu nő - ez alap
2020. 11. 14. 15:36 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport