DEBRECENI HÍRHATÁR - Megtartotta évadzáró társulati ülését a debreceni Csokonai Színház

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2021.04.12.
 Hétfő
Ma Gyula napja van.
Holnap Ida napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 12. 17:32     


Megtartotta évadzáró társulati ülését a debreceni Csokonai Színház
Ráckevei Anna, a teátrum igazgatója a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat.

Ma tartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház. Ráckevei Anna, a teátrum igazgatója a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat. Majzik Editet, Sárközi-Nagy Ilonát, Kiss Gergely Mátét, Rózsa Lászlót és Wagner Lajost két-két elismeréssel jutalmazták.

Június 6-ig 357 előadáson több mint 80 ezer (80628) nézője volt a Csokonai Színháznak. Szintén eddig az időpontig 13 474-en váltottak bérletet. A nézettség csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkció két gyermekelőadás: a Hessmese valamint A kisfiú meg az oroszlánok (18-18 előadás) volt. A XI. DESZKA Fesztivál előadásait csaknem négyezren látták, ami kiemelkedő, 93%-os nézettséget jelentett.

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a művészeti díjakat. A Nívódíjakat Debrecen város és intézményei, szervezetei valamint szponzorcégek adományozzák az adott évadban kiemelkedő teljesítményt nyújtó színészeknek, énekeseknek. A kuratórium a színház vezetésével egyeztetve ebben az évadban Sárközi-Nagy Ilonának, Madák Zsuzsannának és Mercs Jánosnak ítélte oda a díjakat. (Madák Zsuzsanna a zalaegerszegi színház Tantermi Deszka programjának szakmai vezetője; a Csokonai Színház osztálytermi színházi nevelési előadásainak: Verona, 1301; Jeruzsálem írója, rendezője.)

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat A varászfuvola Öreg papja, a Bánk bán Tiborca, Wagner Lajos kapta, míg a Neményi Lili Vándorserleget A varászfuvola Papagenójaként és a Bánk bán Biberachjaként nemcsak kiemelkedő énekesi, hanem színészi kvalitásait is kamatoztató Donkó Imre.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíját az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai – Bódi Marianna operaénekes, Bakota Árpád és Mercs János színművészek – idén Rózsa Lászlóra szavaztak, aki tavaly szerződött a Csokonai Színház társulatához. Szerepelt a Jeruzsálemben, Benedict bőrébe bújt az Időfutár című ifjúsági darabban, a Mesterkurzusban pedig a kiszolgáltatott zeneszerző, Sosztakovics szerepét alakította. Rózsa László vehette át az Ígéretes pályakezdő-díjat is. Az elismerést Halász János országgyűlési képviselő, az MMA felügyelő testülete elnöke alapította 2014-ben.

Tamus István grafikusművész különdíját Papp István, Dánielfy Zsolt és Kiss Gergely Máté színművészek és Wagner Lajos operaénekes kapták. Komiszár János festőművész különdíját és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíját a Shirley Valentine-ban nyújtott érzékeny, sokoldalú játékáért, a rapszodikus, titokzatos nő megformálásáért idén Majzik Edit vehette át.

 

A színésznő ebben az évadban is megmutatta kitűnő komikusi vénáját az évad egyik legsikeresebb darabjában, a Hogyan nevezzelek? című francia vígjátékban.

A Foto Art díjat Máthé András alapította, aki 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait. A fotóművész a Jadviga párnája, a Nyolc nő és az Orlando című produkciókban nyújtott remekléseiért Sárközi-Nagy Ilonát díjazta.

Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté viselheti, míg az egykori építészről, mecénásról elnevezett Csanak József-díjat Gemza Melinda, a Csokonai Ifjúsági Program vezetője vehette át. A Láthatatlan segítő-díjat a színház egy éve alapította a háttérdolgozók jutalmazására. Az elismerést idén Homonna Nóra rendezőasszisztens és Tóth Tünde gazdasági ügyintéző kapta.

Köszöntő beszédében Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte: a Csokonai Színház munkájának művészi színvonalát mutatja a magas nézőszám valamint a hazai és külföldi meghívások nagy aránya. Hozzátette: a ravennai és norvégiai vendégszerepelés, a Nagyváraddal kötött Együttműködési megállapodás is azt mutatja, hogy az intézmény jó úton halad, hogy kiterjessze kapcsolatrendszerét itthon és a határokon túl. Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy 2018. augusztusában kezdődik a Csokonai Színház épületének rekonstrukciója több mint 6 milliárd forintos beruházással.

Évad-értékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról. Jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő DESZKA Fesztivált. Hivatkozott a hazai dramaturgok visszajelzésére, akik idén először a Nyílt Fórum felolvasószínházi bemutatóival voltak jelen, s szakmailag előremutató seregszemleként emlegették a DESZKÁ-t. A Csokonai idén először csatlakozott a Színházak éjszakája programsorozathoz is.

Az évad eseményei közül az igazgató kiemelte a sikeres vendégszerepléseket. Elismerés övezte a Csokonai művészeinek olaszországi fellépését Európa egyik legizgalmasabb összművészeti rendezvényén, a Ravenna Fesztivál Ősz Trilógiája programsorozatában. Az Orlando című előadás meghívást kapott a Vidéki Színházak Fesztiváljára.

Norvégiába utazott a színház osztálytermi színházi nevelési előadása, Verona, 1301, míg Magyar Állami Opera rendezte Primavera Fesztiválon áprilisban Erkel Ferenc Bánk bán című művével szerepelt a társulat. Májusban a nagyváradi XXVI. Festum Varadinum vendége volt a Csokonai Színház két előadása: a Bánk bán koncertszerű előadása és a Művészet. A POSZT versenyprogramjában az elmúlt hét csütörtökén láthatták a találkozó vendégei a Jadviga párnáját, s hamarosan a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon szerepel A Lutherek ragtime-opera.

Az igazgató az évad egyik legjelentősebb eredményeként értékelte CSIP sikerét. A két színházi nevelési előadás a Verona, 1301 és a Jeruzsálem alkotói századjára jutottak el a különböző iskolák osztálytermeibe. Az igazgató hangsúlyozta azt is, szoros időbeosztásuk ellenére a társadalmi szerepvállalásról sem feledkeznek meg a színművészek: karácsonykor műsorral és saját készítésű süteménnyel lepték meg a színésznők a debreceni Immanuel Otthon hatvan lelkes diákját.

Ráckevei Anna elmondta azt is: 45 érvényes pályamunka érkezett a Debrecen Város Önkormányzatával és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen kiírt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett nyílt pályázatra. Az „Akikre nem volt méltó a világ” című pályázat eredményhirdetése június 19-én lesz.

 

Két új taggal bővül a Csokonai Színház társulata. Kovács András és Kránicz Richárd idén végeznek a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól szerződnek színházunkba.

 

Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:

 


További hírek

  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Minden rendben a sajtószabadsággal: csak a közmédia készíthet felvételeket a járványhelyzetről
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Orbán 21-re húzott lapot: bejelentette a szerdai nyitást
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu
  Istenes László a TV2-től Felcsútra ejtőernyőzött
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Soron kívül szeretnék beoltatni a lelkészeket az egyházak
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Késelés és lövöldözés volt szombat délután a fővárosi Hév-megállóban
2021. 04. 03. 20:11 hirhatar.hu
  Ivermectinnel gyógyultak meg a Covid–19-fertőzésből
2021. 04. 02. 19:37 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport