DEBRECENI HÍRHATÁR - Németh Szilárd magánháborújához asszisztál az állam

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.06.17.
 Hétfő
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 20. 08:12     


Németh Szilárd magánháborújához asszisztál az állam
Németh Szilárd birkózó magánalapítványa kétmilliárd forint állami támogatást kapott a csepeli birkózócsarnokra, az expolgármesterrel dacoló munkásotthon egy fillért sem.

A csepeli munkások pénzéből, a Vasas-szakszervezetek, a Szociáldemokrata Párt és Weiss Manfréd gyáros támogatásával épült csepeli kultúrházat a rendszerváltozás után egy alapítvány gondjaira bízták. Németh Szilárd rezsibiztos, korábbi XXI. kerületi polgármester a kezdetektől meg akarta szerezni. Magánháborújában úgy tűnik, biztos támaszra talált Hoppál Péter kulturális államtitkárban, aki tavaly megfelezte, az idén pedig meg is vonta a Csepeli Munkásotthon támogatását  írja a hvg.hu.

 

Június elején kellett volna megérkeznie a Területi Művelődési Intézmények Egyesületén keresztül (TEMIE) osztott állami támogatásnak a Csepeli Munkásotthonhoz. Hiába vártak. A helyette jött levélben a TEMIE elnöke tudatta a munkásotthon igazgatójával, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár döntése nyomán a tavalyi felezés után az idén már egyetlen fillér támogatást sem kap az intézmény. Az egyesület az egykoron szakszervezetek által fenntartott, a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került intézmények működését segíti. És bár teljesítette a kiírásban rögzített feltételeket, tavaly a korábbi 30 milliós éves támogatás felét, az idén pedig semmit se kapott. A négy épületben, 5400 négyzetméteren működő intézmény költségvetése az elmúlt években 60 millió forint volt. (Az ingatlanok értékét néhány éve 1,4 milliárdra becsülték.)

 

A döntést egyébként nem indokolta a tárca, de aligha független Németh Szilárd korábbi rezsibiztos, volt csepeli polgármester évekkel ezelőtt indított, meghökkentő elszántsággal vívott hadjáratától. Németh a polgármesterré választása óta szeretné megszerezni a munkásotthont. A fideszes politikus, miután nem szerezhetett többséget a kuratóriumban és a felügyelőbizottságban, megvonta a munkásotthon önkormányzati támogatását, majd a Fővárosi Bíróságtól kérte az alapítói jogokat. Nem kapta meg. Erre 2015-ben törvénymódosítást kezdeményezett. Meg is szavazták. Az önkormányzat így saját cégét, a Csepeli Városkép Kft.-t bízhatta meg az alapítói jogok gyakorlásával, amely feloszlatta a kuratóriumot és helyette Németh Szilárdot kérte fel egyedüli kurátornak. Aki saját embereit ültette a felügyelőbizottságba. De úgy tűnik, ez sem volt elég.

 

A Munkásotthon függetlenségének felszámolásával a nem kormánypárti szervezetek végképp hely nélkül maradhatnak. A kerület kormánypárti vezetői ugyanis meglehetősen vonalas kultúrpolitikát folytatnak az általuk birtokolt művelődési intézményekben, ahová a civil szervezetek, ellenzéki pártok most is ritkán nyernek bebocsátást.

 

Borbély Lénárd csepeli polgármester egészen másként látja, korábban úgy nyilatkozott: „a Munkásotthon csepeli köztulajdonba kerülése garanciát jelent a kultúra további fellendítésére, a csepeli polgárok életének további színesítésére”. Furcsa kettős látás. A csepeli birkózócsarnok esetében ugyanis éppen az általa vezetett testület tett arra javaslatot, hogy a pénzt és a projektet adják át az alapítványnak, ami Németh csepeli, Sügér utcai címére van bejegyezve. Így az alapítvány lesz a létrehozója és működtetője a sportlétesítménynek. Az MSZP szerint az állami támogatás ezzel elveszíti közpénz jellegét. Az LMP feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

 

A Németh Szilárd jelentette garanciáról csupán annyit: polgármesterré választása után rögtön felmondta az MSZP–SZDSZ-es elődei által a Munkásotthonnal kötött együttműködési megállapodást és addig küzdött, amíg magát tetette meg kurátornak.

 

Forrás: hvg.hu

 

Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:

 


További hírek

  Nem csak politikailag, hanem jogilag sem volt helyes az LMP kizárósdija
2019. 06. 15. 09:20 hirhatar.hu
  Kilép az LMP a pécsi ellenzéki összefogásból
2019. 06. 14. 18:00 hirhatar.hu
  Két mondat a zsarnokságról
2019. 06. 14. 17:31 hirhatar.hu
  Külföldre mehetsz – vagy börtönbe: finoman jeleztek az egyik legvagyonosabb milliárdosnak, hogy kéne a vállalkozása
2019. 06. 14. 17:01 hirhatar.hu
  Orbán Gáspár a szent ostya helyett a szent kézigránátot választotta
2019. 06. 14. 13:01 hirhatar.hu
  Felmond a Klubrádióban az alapító-műsorvezető – Momentum-színekben lenne polgármester Pikó András
2019. 06. 14. 13:00 hirhatar.hu
  Szégyen: a kormánypárti képviselők szerint helyes utcára tenni gyermekes családokat
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Naná, hogy Soros: Schmidt Mária megmondja, hogy ki a zsidó és miért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Mindenki nyugodjon le: Erdélyben már megvették a 2022-es választást 97 milliárd vissza nem térítendő magyar adóforintért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Cserhalmi 30 éve megjósolta, hogy szétlopják az országot
2019. 06. 12. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport