DEBRECENI HÍRHATÁR - Újra indul Debrecen a Nemzeti Vágtán

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 07. 12:18     


Újra indul Debrecen a Nemzeti Vágtán
Az 51. Hortobágyi Lovasnapok keretében – melyet július 7. és 9. között zajlik – idén először rendezik meg a Nemzeti Vágta egyik vidéki előfutamát is a mátai lovaspályán.

Debrecen indulásáról a Nemzeti Vágtán, valamint a várost képviselő lovasról Barcsa Lajos alpolgármester, a lovasnapok programjairól Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.ügyvezetője sajtótájékoztató keretében beszélt július 7-én Debrecenben.

 

A város már az első – 2008-ban rendezett – Nemzeti Vágtán részt vett. Debrecent Kispajtás nevű lovával Ordasi József képviselte, aki az összesen 96 induló közül az igen előkelő 5. helyet szerezte meg. 2009-ben szintén Ordasi József – akkor a Napfény nevet viselő telivérrel – 90 induló között lett a hatodik.

 

Ennek a szép kezdésnek azóta sajnos nincs folytatása, hiszen Debrecen az elmúlt esztendőkben nem indult a Nemzeti Vágtán. Éppen itt volt hát az ideje, hogy a város idén újra benevezzen a versengésbe. A Nemzeti Vágta küldetése a nemzeti hagyományok ápolása, a kapcsolatteremtés a települések a között, valamint Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. E célokkal összhangban állnak a Hortobágyi Lovasnapok hagyományai is, és Debrecen 2017-ben bekapcsolódott a Hortobágy legnagyobb nyári rendezvényének szervezésébe – mondta el Barcsa Lajos alpolgármester.

 

Debrecen és Hortobágy egymástól mára szinte elválaszthatatlan, a két települést történelmi szálak fűzik össze. A hortobágyi puszta hosszú évszázadokon át Debrecenhez tartozott, egészen 1948-ig. Több mint 300 éves múltra tekint vissza a Debrecen szabad királyi városa által – 1671-ben megalapított – hortobágyi ménes is, amely Magyarország egyik legrégebbi ménesei közé tartozik.

 

A július 7. és 9. között zajló 51. Hortobágyi Lovasnapok keretében idén először rendezik meg a Nemzeti Vágta egyik vidéki előfutamát is a mátai lovaspályán. Az előfutam elődöntői július 8-án – szombaton – 11.00 órakor kezdődnek, a döntőre 17.30 órakor kerül sor. Az előfutamon 13 felnőtt induló lesz a felnőtt, míg 9 gyermek, az úgynevezett kishuszár futamban. Mind a felnőtt lovasok, mind a gyermek versenyzők közül az első három helyezett kvalifikálja magát a budapesti Nemzeti Vágtára.

 

Ezen kívül a Debrecen és Hortobágy képviseletében – a rendező jogán – induló lovasok a budapesti megmérettetésen képviselhetik településüket. Ezen az eseményen Debrecen városa képviseletében a szabadszállási Hajdú László indul Liptó nevű, 6 éves pej ménjével. A versenyző, két munkatársa, valamint a ló futtatásának Nemzeti Vágtával kapcsolatos költségeit Debrecen önkormányzata állja, a ló szállításáról pedig a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. gondoskodik.

 

A 37 esztendős Hajdú László gyermekkora óta lovagol. Nagyapja szerettette meg vele a lovakat. Általános iskolás korában Bösztörpusztán csikósokkal már bemutatón is részt vett. Pécelen szerzett lovas szakirányú végzettséget. Középiskolás korában kedvelte meg az angol telivéreket. Tenyésztette és a galoppon futtatta is őket. Többször részt vett a Kincsem Park galopp-versenyein. Már 2008-ban indult a Nemzeti Vágtán saját tenyésztésű lovával. Ezt követően 2012-ben is ott volt a mezőnyben, majd 2014-től folyamatosan, minden évben versenyez a vágtán.

 

A budapesti döntő elő- és középfutamainak részese volt, eddigi legjobb eredménye pedig a 2015-ben megszerzett 5. hely. 2016-ban a Nemzeti Vágta fináléjában neki ítélték oda a Szentkirályi Fair Play Díjat. Ezt az elismerést a mezőnyből az nyerheti el, aki a verseny szellemiségét és szabályait a leginkább tiszteletben tartja és sportszerű magatartásával példát mutat versenytársai és a közönség számára. Hajdú László előfutamát megnyerte, de nem folytatta a küzdelmet annak érdekében, hogy kímélje sérült lovát. 

 

Debrecen önkormányzata reméli, hogy a 2008-2009-es helyezésekhez, s a várost most képviselő lovas eddigi vágta-eredményeihez hasonló sikereket érhet el előbb a Hortobágyi Lovasnapok keretében rendezendő vidéki előfutamon, majd a 10. Nemzeti Vágta 2017. szeptember 15. és 17. között zajló döntőjében.

 

A sajtótájékoztatón Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.ügyvezetője többek közt elmondta: az 51. Hortobágyi Lovasnapok megrendezésében a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel működtek együtt. A lovasnapokon összesen közel 500 ló lesz jelen, melyek közül 400 a versenyekben, s körülbelül 100 az esti méneshajtásokban részt vevő példány. Az eseményen a versenyzők száma 180, akik közül 50-en külföldről – például Szlovákiából, Franciaországból, Olaszországból – érkeznek.

 

A lovasnapok különböző rendezvényei összesen 8 helyszínen várják az érdeklődőket. A díjugrató- és a legfontosabb szakmai versenyek helyszíne az aréna lesz. Mögötte a színpadon a kulturális programok július 7-én, pénteken este 19 órakor kezdődnek koncerttel, majd utána 21 órától a Kincsem című film vetítésével. Szombaton este 18.30 órakor kezdődnek a koncertek. Korábban is nagy sikere volt a gyermek-lovasfalunak, mely idén is várja – szintén péntek délutántól – a látogatókat. A western-lovasversenyek a fedett lovardában láthatók. A díjlovas-pályán is lesznek versenyek, s új helyszín lesz a Nemzeti Vágta hortobágyi vidéki előfutama számára kialakított pálya. A lovasnapokról természetesen a kirakodóvásár sem hiányozhat.

 

Újdonság a nemzeti értéktárba bekerült karikás ostor legjobb csergetőit felkutatni hivatott verseny, amely július 8-án, szombaton délben, közvetlenül a lovasnapok hivatalos megnyitója után kezdődik. Ezen a versenyen bárki indulhat akár magával hozott, akár a helyszínen vásárolt karikással. Ez az 51. Hortobágyi Lovasnapok, s 51 évvel ezelőtt rendezték az első Debreceni Virágkarnevált is. A két rendezvény ilyen párhuzamosságát hangsúlyozza az hogy a virágkarnevál egyik szimbóluma, a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi idén a Hortobágyon is megtekinthető, ami e virágkocsi elmúlt évekbeli országjárásának immár 9. állomása.

 

Bővebb információ: www.hortobagyilovasnapok.hu

 

Forrás: debrecen.hu

Fotó: Miskolczi János  


További hírek

  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Tiborcz István letarolta a Svábhegyet új elitklubja körül
2023. 09. 11. 09:40 hirhatar.hu
  Az igazgató sem tudja, miként kerültek az Orbán-idézetek az iskola falára
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  „Ezek orkok” – Mészáros Lőrincről is nyilatkozott Pesty László
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  A Hitlerrel lepaktáló Horthyt dicsőíti Lázár
2023. 09. 03. 10:33 hirhatar.hu
  Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
2023. 08. 24. 17:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport