DEBRECENI HÍRHATÁR - Darák Péter: a Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.01.16.
 Szerda
Ma Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 05. 19:06     


Darák Péter: a Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek
Az új büntetőeljárási törvénytől azt várják, hogy hatékonyabb, gyorsabb ítélkezést tegyen lehetővé. A kodifikációban a Kúria is részt vett.

A Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek, a büntető szakágban pedig átlagosan hat hónapon belül döntést hoznak - mondta a legfőbb bírói fórum elnöke a Kúria elmúlt fél évét értékelve szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

A legtöbb ügy, 1786 a polgári kollégiumhoz érkezett, a második helyen a büntetőkollégium áll 927 új üggyel, de jelentős a közigazgatási és munkaügyi szakághoz érkező ügyek száma is, 927 ilyen érkezett januártól június közepéig a Kúriához.

Darák Péter beszámolt arról is, hogy befejeződött a Kúriának a lett, a litván és a spanyol legfőbb bírói fórummal közös projektje, amelyben arra keresték a választ, hogyan járulhatnak hozzá a legfelsőbb bíróságok a jogbiztonsághoz, a jog következetes alkalmazásához. Azt állapították meg, hogy a legfontosabb a minőség, a függetlenség és a hatékonyság.

Arról is szólt az elnök, hogy a Kúria első félévében konkrét esetek váltották ki a legnagyobb érdeklődést: például a harsányi késelés ügyében hozott felmentő ítélet, amelynek meghozatala során a Kúria a jogos védelemre vonatkozó szabályokat értelmezte.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a többi között az új büntetőeljárási törvényről beszélt. Az új törvénytől azt várják, hogy hatékonyabb, gyorsabb ítélkezést tegyen lehetővé. Felidézte: a kodifikációban a Kúria is részt vett.

Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője az elmúlt időszak néhány fontosabb döntésének ismertetése és a joggyakorlat-elemző csoportok munkájának eredményei mellett a közigazgatási perrendtartás jövő évi hatálybalépésére hívta fel a figyelmet. Az új szabályozás ugyanis új típusú jogviták megjelenését is lehetővé teszi a közigazgatási bírák előtt. Eddig csak meghatározott típusú döntéssel szemben lehetett a bírósághoz fordulni, olyan esetekben, amikor hatósági határozat született.

 

A jövőben azonban - néhány kivétellel - valamennyi közigazgatási döntéssel szemben meg lehet ezt tenni. Így például városüzemeltetési határozatokról is dönthetnek vagy épp rendezvények miatti jelentősebb forgalmi korlátozásokkal, közszolgáltatási üzletszabályzatokkal kapcsolatos ügyek is kerülhetnek a közigazgatási bírák elé.

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője jelezte: elsősorban a devizahiteles ügyek számának emelkedése eredményezte azt, hogy hozzájuk érkezett a legtöbb ügy. Változatlanul sok olyan ügye érkezik, amelyben a kereset az egyoldalú kamat-, költség-, díjemelésre vonatkozó szerződéses rendelkezések tisztességtelenségének megállapítására irányul - ismertette.

Kiemelte a társasházi jogvitákkal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vizsgáló csoport munkáját. A testület egy ilyen vizsgálat nyomán azt kérte a Földművelésügyi Minisztériumtól, módosítsa rendeletét úgy, hogy a társasházi különtulajdonra vonatkozó adásvétel beleegyezéséhez írjon elő olyan, a közös képviselőtől kapott igazolást, hogy az eladót nem tartozik közös költséggel. Hozzátette: ha a kérésük nem vezetne eredményre, akkor ezt jogegységi határozattal kell rendezni.

Székely Ákos, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője a többi között a kollégium joggyakorlat-elemző munkájáról beszélt. Példaként említette, hogy idén a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlattal is foglalkoznak. Vizsgálták a büntetéskiszabás esetleges területi egyenlőtlenségeit, és nem találtak nagy különbségeket, de mivel ez csekély mintán alapult, az év második felében szélesebb körben vizsgálódnak majd. Megjegyezte: az év második felében az is feladatot ad majd nekik, hogy az elektronikus kapcsolattartás intézménye jövő januártól a büntetőügyekben is megjelenik.

 

MTI

Fotó: MTI - Soós Lajos


További hírek

  Menekültszereplőkkel üzen házi őrizetéből Putyinnak az ellenzéki színházi rendező
2019. 01. 14. 11:52 hirhatar.hu
  Három és félmilliárdból szürke térkőre cserélik a szürke térkövet a Vörösmarty téren
2019. 01. 14. 11:52 hirhatar.hu
  Újabb Fidesz-bukás: MSZP-DK-jelölt ütötte ki a kormánypárti indulót vasárnap
2019. 01. 14. 11:52 hirhatar.hu
  Fagyás ellen radiátor - a legszegényebbeken segítenek
2019. 01. 13. 13:14 hirhatar.hu
  Tüntetés és fasírt
2019. 01. 13. 13:14 hirhatar.hu
  Orbán esete az újságírósimogatóval
2019. 01. 13. 13:14 hirhatar.hu
  Szerelmes lett az újpesti Fidelitas a DK-s országgyűlési képviselőbe
2019. 01. 12. 12:01 hirhatar.hu
  Beindult a vendetta: Megbénulhat a Párbeszéd és a Momentum is
2019. 01. 12. 12:01 hirhatar.hu
  Milliomos fideszes a kormányreklám minimálbérese
2019. 01. 12. 12:01 hirhatar.hu
  Az év eleji szükségben csuklóztatják a nyugdíjasokat
2019. 01. 11. 10:55 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport