DEBRECENI HÍRHATÁR - Darák Péter: a Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.06.27.
 Csütörtök
Ma László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 05. 19:06     


Darák Péter: a Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek
Az új büntetőeljárási törvénytől azt várják, hogy hatékonyabb, gyorsabb ítélkezést tegyen lehetővé. A kodifikációban a Kúria is részt vett.

A Kúria elé kerülő ügyek általában egy éven belül befejeződnek, a büntető szakágban pedig átlagosan hat hónapon belül döntést hoznak - mondta a legfőbb bírói fórum elnöke a Kúria elmúlt fél évét értékelve szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

A legtöbb ügy, 1786 a polgári kollégiumhoz érkezett, a második helyen a büntetőkollégium áll 927 új üggyel, de jelentős a közigazgatási és munkaügyi szakághoz érkező ügyek száma is, 927 ilyen érkezett januártól június közepéig a Kúriához.

Darák Péter beszámolt arról is, hogy befejeződött a Kúriának a lett, a litván és a spanyol legfőbb bírói fórummal közös projektje, amelyben arra keresték a választ, hogyan járulhatnak hozzá a legfelsőbb bíróságok a jogbiztonsághoz, a jog következetes alkalmazásához. Azt állapították meg, hogy a legfontosabb a minőség, a függetlenség és a hatékonyság.

Arról is szólt az elnök, hogy a Kúria első félévében konkrét esetek váltották ki a legnagyobb érdeklődést: például a harsányi késelés ügyében hozott felmentő ítélet, amelynek meghozatala során a Kúria a jogos védelemre vonatkozó szabályokat értelmezte.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a többi között az új büntetőeljárási törvényről beszélt. Az új törvénytől azt várják, hogy hatékonyabb, gyorsabb ítélkezést tegyen lehetővé. Felidézte: a kodifikációban a Kúria is részt vett.

Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője az elmúlt időszak néhány fontosabb döntésének ismertetése és a joggyakorlat-elemző csoportok munkájának eredményei mellett a közigazgatási perrendtartás jövő évi hatálybalépésére hívta fel a figyelmet. Az új szabályozás ugyanis új típusú jogviták megjelenését is lehetővé teszi a közigazgatási bírák előtt. Eddig csak meghatározott típusú döntéssel szemben lehetett a bírósághoz fordulni, olyan esetekben, amikor hatósági határozat született.

 

A jövőben azonban - néhány kivétellel - valamennyi közigazgatási döntéssel szemben meg lehet ezt tenni. Így például városüzemeltetési határozatokról is dönthetnek vagy épp rendezvények miatti jelentősebb forgalmi korlátozásokkal, közszolgáltatási üzletszabályzatokkal kapcsolatos ügyek is kerülhetnek a közigazgatási bírák elé.

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője jelezte: elsősorban a devizahiteles ügyek számának emelkedése eredményezte azt, hogy hozzájuk érkezett a legtöbb ügy. Változatlanul sok olyan ügye érkezik, amelyben a kereset az egyoldalú kamat-, költség-, díjemelésre vonatkozó szerződéses rendelkezések tisztességtelenségének megállapítására irányul - ismertette.

Kiemelte a társasházi jogvitákkal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vizsgáló csoport munkáját. A testület egy ilyen vizsgálat nyomán azt kérte a Földművelésügyi Minisztériumtól, módosítsa rendeletét úgy, hogy a társasházi különtulajdonra vonatkozó adásvétel beleegyezéséhez írjon elő olyan, a közös képviselőtől kapott igazolást, hogy az eladót nem tartozik közös költséggel. Hozzátette: ha a kérésük nem vezetne eredményre, akkor ezt jogegységi határozattal kell rendezni.

Székely Ákos, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője a többi között a kollégium joggyakorlat-elemző munkájáról beszélt. Példaként említette, hogy idén a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlattal is foglalkoznak. Vizsgálták a büntetéskiszabás esetleges területi egyenlőtlenségeit, és nem találtak nagy különbségeket, de mivel ez csekély mintán alapult, az év második felében szélesebb körben vizsgálódnak majd. Megjegyezte: az év második felében az is feladatot ad majd nekik, hogy az elektronikus kapcsolattartás intézménye jövő januártól a büntetőügyekben is megjelenik.

 

MTI

Fotó: MTI - Soós Lajos


További hírek

  Nem akciófilm – vázzá égett egy BKV-busz Óbudán
2019. 06. 26. 14:31 hirhatar.hu
  Sértődött ex-MSZP-s politikust eresztene az ellenzékre Újpesten a Fidesz
2019. 06. 26. 10:45 hirhatar.hu
  Kálmán Olgának támadt a volt munkahelye – ügyvédi felszólítást kapott az ATV-től
2019. 06. 26. 10:45 hirhatar.hu
  Az istenhívő Márki-Zay Péter szerint a gyerek verve – is - jó
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A Liget-projekt és a MOL-torony építésének leállítását kéri az UNESCO
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  Nem ajánlja Gyurcsány Karácsonyt - a DK feljelentést tesz választási csalás miatt
2019. 06. 25. 13:44 hirhatar.hu
  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport