DEBRECENI HÍRHATÁR - Kevesebb fát kell kivágni a Római-parton

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2019.04.23.
 Kedd
Ma Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 06. 14. 10:03     


Kevesebb fát kell kivágni a Római-parton
A tervezésnél fontos szempont volt a környezet, a természeti értékek védelme, megtartása, és a Római-part természetes jellegének fenntartása.

A tervek szerint a római-parti védvonalszakaszon néhol akár a terepszinttől számítva a mintegy négyméteres magasságot is elérheti majd a Duna parti nyomvonalon kialakítandó mobil árvízvédelmi fal, és lesz olyan rész is, ahol teljes magasságra kiépített fix árvízvédelmi fal lesz, továbbá az eredetileg tervezetthez képest kevesebb fát kell majd kivágni – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szereplő előterjesztésből.

 

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalra kedden felkerült – előterjesztés a III. kerületi Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének megteremtése érdekében tett előkészítés eredményeit, az engedélyezési bírálati dokumentációkat mutatja be, valamint ismerteti a megvalósításra javasolt műszaki megoldásokat és a megvalósításhoz szükséges további lépéseket, eljárásokat. A dokumentum szerint a tervezési területen belül a Római-parti védvonalszakasz a pünkösdfürdői töltés déli végétől halad a Duna partján az Aranyhegyi patak bal parti töltéséig.

 

A tervezett kiépítés, a terepszint felett megjelenő szerkezeti elemek szempontjából több típust különböztetnek meg: van, ahol fél méter magas fix vasbeton ülőfalat terveznek 2,8 méter magas mobil árvízvédelmi fallal, lesz 1,1 méter magas fix vasbeton árvízvédelmi fal 2,8 méter magas mobil árvízvédelmi fallal, továbbá terveznek néhol teljes magasságra kiépített fix árvízvédelmi falat is.

 

A tervek szerint helyenként 10 centiméter és 1,2 méter közötti magas vasbeton fal lesz 1,6 méter és 2,2 méter közötti magas mobilfallal, de ezek sehol nem lesznek 3 méternél magasabbak. A dokumentum szerint a védvonal helyszínrajzi tervezésénél fontos szempont volt, hogy a majdani mentett oldalon elegendő hely álljon rendelkezésre a védekezéshez.

 

Elengedhetetlen az is, hogy rekreációra alkalmas használható sétány és zöldfelület maradjon, miközben nem készülnek – a jelenlegi terepviszonyokhoz mérten – “magas” feltöltések, és a nagyvízi meder is a lehető legkevésbé szűküljön be, valamint a szükséges közműkiváltások és új közmű létesítmények helyigénye is biztosítható legyen – írták.

 

Mint olvasható, műszaki szempontból lényeges, hogy a védmű szerves részét képező, elengedhetetlen mélyszivárgó és a szivattyúaknák, közműlétesítmények elhelyezése közterületen biztosítható legyen. A fentiek alapján legalább minimum 8 méterrel a Duna felé került a nyomvonal a létesítést követően mentett oldalra kerülő, döntően magántulajdonban lévő ingatlanok földrészlet-határától. A Sajtháznál lévő szakaszon a sétány vízoldali telekhatára mentén, a kerítésektől legközelebb körülbelül félméteres távolságban, közterületen létesül a védmű, vagyis az itt lévő négy ingatlan továbbra is hullámtérben marad.

 

A Római-part jelentős részére tervezett minta-keresztszelvény esetében a mentett oldali telekhatároktól 8 méterre a terepszintet a Vigadó téri vízmérce szerinti 727 centiméter vízállásnak megfelelő szintre kell magasítani, ha a jelenlegi terep ezt a magasságot nem éri el. Ez a legtöbb esetben csupán 30-40 centiméter feltöltést jelent, jelentős, 1 métert meghaladó feltöltésre csak a szakasz északi végén van szükség.

 

A rendezett terepszint fölött általában fél méter látszómagassággal vasbeton ülőfal készül. Egyes részszakaszon 1,1 méter magas fix vasbeton parapetfal valósul meg. A vasbeton fal felső síkjába kerülnek beépítésre 3 méterenként a mobil árvízvédelmi fal tartóoszlopainak fogadóelemei, talplemezei.

 

A mobilfal szükséges magassága – a mértékadó árvízszint plusz 1,3 méter szint eléréshez – 2,8 méter. A teljes hosszon mobilfal felállítására így csak 777 centimétert megközelítő, illetve ezt a vízállást meghaladó árhullám előrejelzése esetén van szükség, a megfelelő biztonság tekintetbe vételével – írták hozzátéve, hogy a kulisszanyílások elzárására ugyanakkor alacsonyabb tetőzés esetén is szükség van.

 

A tervezett lejárókról azt írták, hogy a meglévő és használatban lévő betonrámpákat részben, vagy teljes egészében átépítik. A dokumentum ugyancsak részletezi a Csillaghegyi-öblözet – a III. kerület Aranyhegyi patak, Szentendrei út és Barát patak által határolt része – többi védvonalszakaszának javasolt műszaki megoldásait.

 

A fakivágás és favédelem kapcsán a dokumentumban kitértek arra is, hogy tervezés során fontos szempont volt a környezet, a természeti értékek védelme, megtartása, valamint a Római-part természetes jellegének fenntartása. Ezen szempont szem előtt tartásával, a körültekintő tervezés eredményeként a kivágandó fák száma jelentős mértékben csökkent az előzetesen becsült számhoz képest – mutattak rá.

 

A tervek szerint a területen a korábbi 600-900 kivágandó fa helyett jelenleg tervezetten 480 fát vágnának ki. Ezek közül körülbelül 40 olyan, amely korhad, szárad vagy egyéb betegsége miatt kivágandó. Azok a fák, amelyek jellemző törzsátmérője 10 és 20 centiméter között van – a területen 78 fa – átültetésre alkalmasak.

 

A partrendezési tervek szerint a parti nyomvonal megvalósításával egyidejűleg rendezik majd a part menti sávot. A többi között a gát vízoldalán “élményúthálózat” létesül, amely “vadregényes, a dunai ártéri, vízparti hangulatot visszaadó elemekkel gazdagítva kerül kiépítésre, annak érdekében, hogy az ember-víz kapcsolatot a lakosok maximálisan megteremthessék, megélhessék” – fogalmaztak.

 

A dokumentum szerint a nyomvonalon több helyen játszótereket építenek, pihenőterületeket alakítanak ki, a büfék épületei egységes arculatot kapnak, és azokban közösségi mosdók is lesznek.

 

MTI

 

Kövessen minket a Facebookon és nem marad le semmiről:

 


További hírek

  Bödőcs: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva
2019. 04. 21. 09:22 hirhatar.hu
  Megvan az új helyszín a túlzottan szem előtt lévő Blaha Lujza téri ételosztáshoz
2019. 04. 21. 09:22 hirhatar.hu
  Hosszú hónapok feszültsége után elvitték a 3. legnagyobb lottónyereményt – ezúttal feltűnően egyszerű számsorral
2019. 04. 21. 09:22 hirhatar.hu
  Erdő Péter húsvéti bűnbocsánatában, ha halkan is, de szembehelyezkedik az Orbán-rendszerrel
2019. 04. 20. 18:00 hirhatar.hu
  Kézivezérléssel próbálják bezsarolni a közös képviselőket, hogy törvénytelenül segítség a fideszes szavazatgyűjtőket
2019. 04. 20. 17:30 hirhatar.hu
  Jelentés Abszurdisztánból – Novák Katalinnak a Notre Dame-ról van, a fóti gyermekotthonról nincs álláspontja
2019. 04. 20. 11:49 hirhatar.hu
  Elvitték Kozsót a fideszes ufók, de sajnos vissza is hozták
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  1,6 milliárdot ad a magyar kormány a Kárpát-medencei magyar oktatás, kultúra támogatására
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  Újra az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát
2019. 04. 19. 12:51 hirhatar.hu
  Elege lett a támadásokból, elhagyja az országot a beteg gyerekeik mellett földön fekvő anyáknak ágyat biztosító jótevő
2019. 04. 18. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport