DEBRECENI HÍRHATÁR - Különleges darabokkal készül a Csokonai Színház az idei évadra is

DEBRECENI HÍRHATÁR
   
 2024.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 17. 18:12     


Különleges darabokkal készül a Csokonai Színház az idei évadra is
Ma ismertették a Csokonai Színház 2017/18-as évadának programját. A teátrum 18 bemutatóval készül, ezek közül 8 ősbemutató.

2017. május közepéig 315 előadáson több mint 72 600 nézője volt a Csokonai Színháznak. Szintén  eddig az időpontig 13 421-en váltottak bérletet. A nézettség csaknem 90%-os volt.

 

A XI. DESZKA Fesztiválnak több mint négyezer látogatója volt, ami kiemelkedő, 93%-os nézettséget  jelentett. A fesztivál legnépszerűbb és legnagyobb nézői sikert arató produkciói a Szlovák Nemzeti  Színház Esterházy-darabja, a  Mercedes Benz , a fesztivál díszvendége, Visky András által írt  Júlia ,  Bartis Attila  Rendezés e, valamint a Maléter Pálné visszaemlékezéseiből írt monodráma, a  Pali  voltak. A  Jadviga párnája  bekerült az idei POSZT versenyprogramjába.

 

JUBILÁL A CSIP 

 

Évek óta nagy sikerrel fut a Csokonai Ifjúsági Programja (CSIP). A két osztálytermi színházi nevelési  előadást (Verona 1301, Jeruzsálem) számos oktatási intézménybe hívják a régióban, így a színészek  idén májusban századik alkalommal jutnak el iskolás csoportokhoz. Számos nemzetközi workshop  résztvevői, szervezői, ennek eredményeként a Verona, 1301 egy nemzetközi módszertani filmben is  szerepel.

 

A FIATALOK ÉVADA

 

A  Szép estéket, Debrecen!  című gálával augusztus 26-án kezdődik a 2017/18-as évad. A teátrum 18 új  bemutatót tervez.  A Csokonai Színház az előttünk álló évadban kiemelt szerepet szán a fiatal alkotóknak. A szerzők  legújabb generációját ezúttal Gimesi Dóra, Dunajcsik Mátyás és Szüts Apor képviseli. A fiatal rende - zők közül Adélaïde Pralon-t, Tengely Gábort, Madák Zsuzsannát, Ilja Bocsarnikovszot, Sardar Tagirov - sky-t, Bethlenfalvy Ádámot és Visky Andrejt hívta meg a színház, illetve Mészáros Tibort kérte fel  újabb rendezésre.

 

ÖTÖDIK TEMATIKUS ÉVAD: a XIX. századtól napjainkig

 

Ráckevei Anna igazgató és Gemza Péter művészeti vezető pályázatában azt vállalta, hogy az irányí- tásuk alatt álló öt év alatt „tematikus évadok” formájában végig járják az európai színháztörténet  nagy korszakait. A következő évaddal elérkezünk a XIX. századtól napjainkig. Így kerül az évadterv - be a „bel canto” operaműfaj legszebb és leghíresebb darabja, Vincenzo Bellini műve, a  Norma , a  francia Nadine Duffaut rendezésében; illetve a korszak három megkerülhetetlen színpadi szerzőjének  egy-egy darabja: Csehov klasszikus műve, a  Három nővér , az orosz Ilja Bocsarnikovsz rendezésében;  Molnár Ferenctől a  Játék a kastélyban  (Naszlady Éva rendezésében), és Örkény Istvántól a  Macskajá - ték  (Szabó K. István rendezésében). Szintén a XX. század levegőjének felidézése hívja a műsorba két  kisepikai mű színházi feldolgozását: Téri Sándor  Házimurik  címmel a cseh Bohumil Hrabal kisregé - nyét, Mészáros Tibor pedig a francia Boris Vian mindörökké fiatal és mindörökké szemtelen művét, a  Tajtékos napok at állítja színpadra.

 

REFORMÁCIÓ 500

 

Ittzés Tamás (zene) és Lanczkor Gábor (szöveg)  A Lutherek  című különleges ragtime-operájának  ősbemutatója Gemza Péter rendezésében a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon lesz 2017. június  18-án. A művet szeptembertől a debreceni közönség is élvezheti. Az  Akikre nem volt méltó e világ  címmel a reformáció 500. évfordulója alkalmából kiírt drámapá- lyázat győztes pályaművének díszbemutatójára 2017. október 28-án kerül sor a Csokonai Színház  Nagyszínpadán. A beérkezett negyvenöt pályamunka értékelése még zajlik, az eredmény kihirdetése  június végén várható.  A győztes pályaműből készülő színpadi produkció felkért rendezője: Visky Andrej, dramaturgja: Visky András.

 

MagdaFeszt

 

október 2−8. Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Csokonai Színház fesztivált szervez október  elején. A rendezvénysorozat a debreceni írónő műveiből készült vagy általuk inspirált legszínvona-  lasabb hazai színpadi produkciókat vonultatja fel. A fesztivál Szabó Magda munkásságának ünneplé - se mellett hagyományteremtő céllal is születik:  a teátrum a jövőben olyan női alkotókat állít majd a  középpontba, akik hasonlóképpen egyedülálló, ám korábban kevésbé hallható hangjai a jelen vagy  a múlt színházművészetének.

 

A Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a  Régimódi történet et és  Az ajtó t is felújítja az eseményre, valamint két új ősbemutatóval készül. Szüts  Apor  A hallei kirurgus  című kortárs operája Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott (a  rendező Gemza Péter); a  Ha álom az élet  című előadás pedig, melynek rendezője a francia Adélaïde  Pralon, a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik

 

XII. DESZKA Fesztivál 

 

A kortárs magyar dráma legrangosabb seregszemléje április 2-án kezdődik majd, és egy bő héten át  tartja izgalomban a színház debreceni szerelmeseit.  A Csokonai hagyományaihoz híven a saját bemutatók közül sem hiányoznak a kortárs ízek. Zene - szerzőként a már említett Szüts Apor és Ittzés Tamás mutatkozik be, íróként pedig Lanczkor Gábor,  Dunajcsik Mátyás, Andri Snær Magnason, Eric-Emmanuel Schmitt, valamint Gimesi Dóra ( Rózsa és  Ibolya  – mesedarab), az ausztrál Tom Lycos - Stefo Nantsou szerzőpáros ( Kövek  – ifjúsági előadás) és  a drámapályázat győztese.

 

SZÍNHÁZ AZ ÉLET VÉDELMÉBEN

 

A színház közössége minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a 2012-ben összeállított igazgatói  pályázat címéül választott fenti gondolatra. A pályázat bevezetője José Mujica akkori uruguay-i elnök  mondatait idézi: „Az ember arra született, hogy boldog legyen, nem arra, hogy fogyasztógéppé vál- va, egész életében örökké rohangálva, újra és újra elmenjen a lényeg mellett.

 

A lényeg: az egymás  felé fordulás, a gyermekeinkre, az élettársunkra, a szüleinkre, a barátainkra, a Másikra való odaadó  figyelés.” E gondolatok jegyében kerül a 2017/18-as évad programtervébe a következő három előa- dás: Dunajcsik Mátyás  A szemüveges szirén  című nagy sikerű regényének színpadi adaptációját Árko- si Árpád rendezi, Andri Snær Magnason izlandi író  A kékbolygó története  című meseregényét Madák Zsuzsanna dolgozza fel tantermi előadás formájában, Eric-Emmanuel Schmitt, a már Magyarországon  is jól ismert kortárs francia-belga szerző  Oszkár és Rózsa  mami című különleges témájú könyvét  pedig Tengely Gábor állítja színpadra. A Csokonai Színház 2017/18-as évadra tervezett tizennyolc bemutatójából nyolc ősbemutató ( A Luthe - rek ,  A hallei kirurgus ,  Ha álom az élet ,  Ezüstbojtár ,  Házimurik ,  A kékbolygó története ,  A szemüveges  szirén  és az  Akikre nem volt méltó e világ  című drámapályázat nyertesének darabja

 

A színház társulatához két fiatal színész szerződik: Kovács András és Kránicz Richárd.


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport